Enneagram type 3: De Winnaar

ENNEAGRAM TYPE 3: DE WINNAAR: ‘IK MOET SLAGEN’

De Succesvolle Werker is een doener en wint liefde door het leveren van prestaties. Hij is het prototype van de streber. De Succesvolle Werker fixeert zich op succes en probeert mislukking koste wat het kost te vermijden.

Lees ook:

Eenvoudig zelf een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitvoeren? Download 160 voorbeeldvragen in verschillende categorieën. Lees verder...

Dit is het type van de winnaar. Dit type strijdt voor het bereiken van de eerste plaats en maakt daaraan alles ondergeschikt. Veel zakenmensen in hogere functies vallen onder dit type. Echter het blijkt dat ook de meeste winnaars van de competitie “Secretaresse van het Jaar” onder dit type vallen.

Als een winnaar op een feest binnenkomt, kan het gebeuren dat de sfeer op slag goed wordt. De winnaar heeft het aangeboren vermogen om een sfeer in te schatten en te creëren. Door een gesprek met een winnaar, voelt de ander zich direct op zijn gemak, geaccepteerd en vrij. Winnaars hebben de neiging om zich sterk te identificeren met de groep waartoe zij behoren of willen behoren. Ze willen het liefst behoren bij een succesvolle groep met status en aanzien. Dan offeren ze zich als het ware helemaal op voor die groep. Maar als ze willen kunnen ze zich overal aanpassen. Door hun gerichtheid op anderen zijn ze echter maar moeilijk in staat om hun eigen gevoelens waar te nemen. Ze hebben een enorme hang naar succes en willen een goed imago hebben. Ze identificeren zich met succes, overwinningen en het beeld dat ze willen dat anderen van hen hebben waardoor hun echte, eigen diepe gevoelens nog verder verborgen worden. Winnaars ontlenen hun eigenwaarde aan successen en hun carrière. Ze zijn altijd bezorgd over de vraag of ze wel goed overkomen. Het leven is een strijdveld waarop zij willen winnen Winnen staat centraal, of het nou gaat om kersenpit spugen of een verkiezingscampagne, ze moeten en zullen winnen.

  • Kwaliteiten: ijver, zelfverzekerdheid, optimisme en doelgerichtheid.
  • Valkuilen: (zelf)misleiding, oppervlakkigheid, prestatiedrang en ijdelheid.
  • Uitdagingen: oprecht en eerlijk kunnen zijn – naar anderen én naar zichzelf – ook over eventuele mislukkingen.

Lees ook:

Eenvoudig zelf een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitvoeren? Download 160 voorbeeldvragen in verschillende categorieën. Lees verder...

Bron:
Palmer, H. (1997) Handboek enneagram
Riso, D (1990) Understanding the Enneagram
Ofman, D. en Weck, R van der (2001) De kernkwaliteiten van het Enneagram