Enneagram type 4: De Romanticus

ENNEAGRAM TYPE 4: DE ROMANTICUS: ‘IK BEN UNIEK’

De Romanticus voelt zich uniek en wil ook zo gezien worden. Hij verlangt naar liefde op afstand en zoekt zijn hele leven. Feitelijk wil hij niet vinden, het smachten is het doel. De Romanticus heeft als fixatie schoonheid en melancholie en vermijdt een gevoel van minderwaardigheid.

Lees ook:

Eenvoudig zelf een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitvoeren? Download 160 voorbeeldvragen in verschillende categorieën. Lees verder...

Dit is een gevoelstype dat zich anders voelt als anderen. Dit type heeft veel innerlijke pijn en voelt zich slachtoffer van de wereld. Het is fantasievol, artistiek en heeft hoge idealen waaraan hij denkt niet te kunnen voldoen.

Een romanticus zal nooit over het hoofd gezien worden, daar hij altijd bijzonder en anders doet. Hier werkt hij dan ook hard aan, al zal hij dat niet direct toegeven. Hij wil graag door zijn uiterlijke verschijning de aandacht trekken en opvallen. Hieraan ontleent hij zijn eigenwaarde. Daarom is hij vaak te vinden in de kunstzinnige, creatieve en artistieke hoek. Hij heeft net als de winnaar het vermogen om gevoelens van anderen en sferen aan te voelen. Zelf voelt hij zich eerder thuis in een wereld van symbolen en rituelen dan in de (harde) realiteit. Een romanticus wordt niet alleen door anderen als apart ervaren, maar voelt zichzelf bijzonder. Hij is anders en is daarom van mening dat ze het recht hebben om volgens andere, eigen, regels te leven. De romanticus is erg gericht op zijn eigen binnenwereld en heeft een sterk verlangen naar wat mooi is en schoonheid heeft. Verlangen naar bepaalde dingen is vaak belangrijker dan het bezitten ervan. Hij droomt van de prins op het witte paard of de prinses in de hoge toren die wacht op haar redding. Maar vraagt die prins de romanticus ten huwelijk of wil de prinses hem kussen, dan is het verlangen voorbij en verliest hij zijn interesse.

  • Kwaliteiten: zijn warmte, creativiteit en expressievermogen.
  • Valkuilen: stemmingswisselingen, in zichzelf verdiept, een bepaalde arrogantie en afgunst.
  • Uitdagingen: het bereiken van meer evenwicht in zijn gevoelens, door meer discipline te betrachten.

Lees ook:

Eenvoudig zelf een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitvoeren? Download 160 voorbeeldvragen in verschillende categorieën. Lees verder...

Bron:
Palmer, H. (1997) Handboek enneagram
Riso, D (1990) Understanding the Enneagram
Ofman, D. en Weck, R van der (2001) De kernkwaliteiten van het Enneagram