Enneagram type 9: De Bemiddelaar

voorbeeld-sollicitatiebrief-curriculum-vitae-(20)

ENNEAGRAM TYPE 9: DE BEMIDDELAAR: ‘IK BEN VREDIG’

De Bemiddelaar is op zoek naar harmonie en lijkt onbaatzuchtig. In dit proces verliest hij echter zijn eigen grenzen: hij is zo fijngevoelig voor de mening van anderen, dat hij op alles “ja” zegt. Doordat de Bemiddelaar zo meegaand is kan hij als een kameleon zeer verschillende verschijningsvormen hebben. Hij heeft als drijfveer het vermijden van conflicten.

Lees ook:

Eenvoudig zelf een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitvoeren? Download 160 voorbeeldvragen in verschillende categorieën. Lees verder...

Enneagram type 9 hecht veel waarde aan schoonheid en harmonie. Verder is het een type dat geneigd is tot traagheid en het zich omringen met veel bezittingen.

Een vredestichter is een lief persoon die weinig vijanden zal hebben. Vredestichters kiezen altijd voor de lieve vrede en de harmonie. Ze hoeven niet hun best te doen om mensen te accepteren of niet te veroordelen want ze accepteren de ander gewoon en veroordelen hen niet, dat gat vanzelf. Hierdoor voelen andere mensen zich bijna altijd op hun gemak in de omgeving van een vredestichter. Vredestichters zijn vaak, in ieder geval uiterlijk, kalm e stralen een berustende houding uit. Zij kunnen daarom makkelijk wat zeggen zonder toehoorders tegen de haren in te strijken. Vredestichters zijn geen hoogvliegers of experts maar weten van veel uiteenlopende zaken wel wat.

Je kunt met een vredestichter over van alles en nog wat beginnen en de vredestichter kan er wel over meepraten. Zij zijn bereid anderen te volgen of dit nou in een gesprek is of op een ander terrein. Vredestichters passen zich liever aan zodat de lieve vrede bewaard blijft dan dat ze er tegenin zullen gaan. Om de vrede te bewaren moeten ze wel weten wat anderen willen. Hierdoor zijn ze sterk gericht op de behoeften van anderen, zo sterk zelfs dat ze meestal eerder, beter en meer weten wat de behoeften van anderen zijn dan hun eigen behoeften. De grootste wens van een vredestichter is een samenleving waarin mensen hand in hand naast elkaar kunnen leven en alle mensen eerlijk, oprecht en lief voor elkaar zijn. Mar daadwerkelijke strijd hiervoor kun je van een vredestichter niet zo snel verwachten. Vredestichters vermijden het conflict en daarbij komt dat ze de weg van de minste weerstand kiezen. Dat is jammer want voor vredestichters geldt ondubbelzinnig: “De beste stuurlui staan aan wal”.

  • Kwaliteiten: diplomatie, meegaandheid, ruimdenkendheid en geduld.
  • Valkuilen: passiviteit, onderdanigheid, koppigheid en het verliezen van contact met hun eigenheid.
  • Uitdagingen: daadkracht en zelfverantwoordelijkheid: kiezen, doen en ervoor staan.

Lees ook:

Eenvoudig zelf een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitvoeren? Download 160 voorbeeldvragen in verschillende categorieën. Lees verder...

Bron:
Palmer, H. (1997) Handboek enneagram
Riso, D (1990) Understanding the Enneagram
Ofman, D. en Weck, R van der (2001) De kernkwaliteiten van het Enneagram