Enneagram type 6: De Loyalist

voorbeeld-sollicitatiebrief-curriculum-vitae-(14)

ENNEAGRAM TYPE 6: DE LOYALIST: ‘IK BEN DIENSTBAAR EN SCEPTISCH’

Loyalisten zijn bang vertrouwen te hebben en vervolgens verraden te worden. Ze hebben constant “ja” en “nee” in hun hoofd: ze zoeken bescherming van autoriteiten maar zijn daar tegelijkertijd bang voor. Ze zijn op zoek naar zekerheid en proberen twijfel te vermijden.

Lees ook:

Eenvoudig zelf een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitvoeren? Download 160 voorbeeldvragen in verschillende categorieën. Lees verder...

Dit type wordt gekenmerkt door het zich zorgen maken. Enneagram type 6 ziet overal gevaren en heeft angsten dat er van alles mis gaat. Dit leidt tot grote spanningen. Soms gaat men op het gevaar af, soms probeert men het te vermijden.

Loyalisten zijn betrouwbaar, zowel in hun vriendschappen als in hun werksfeer. Het zijn goede partners om mee samen te werken. Naast hun betrouwbaarheid hebben ze het vermogen om zich in te zetten voor de groep en te zien wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn voor die groep. Verder richten ze zich sterk op anderen, wat die denken, voelen en willen. Doordat loyalisten hun hele leven hebben gehoord dat de buitenwereld gevaarlijk en onbetrouwbaar is, zijn ze geneigd overal het gevaar in te zien. Ze worden angstig voor alles uit hun omgeving en gaan aan zichzelf twijfelen. Beslissingen laten ze liever aan anderen over en ze zullen dan ook anderen gehoorzamen. Het lijkt wel of de loyalist zichzelf opdraagt om te falen; ze streven namelijk onmogelijke doelen na of leggen zich toe op dingen waar ze geen aanleg voor hebben. Dus is mislukking verzekerd. Succes zien ze liever bij anderen omdat succes ook gevaar met zich meebrengt. Anderen kunnen jou dat succes misgunnen, jaloers worden of de competitie met jou aangaan. Dat zijn dingen die een loyalist niet graag heeft en hij staat daarom niet te popelen om succes te behalen. Er zijn twee groepen loyalisten, de fobische en de contrafobische.

De fobische loyalist is altijd twijfelend en besluiteloos. Deze loyalist is bang om een verkeerde beslissing te nemen en neemt die dan ook liever niet. Als iemand anders een beslissing voor hen neemt, zullen ze volgzaam zijn. De contrafobische loyalist heeft als het ware zijn kont tegen de krib gegooid. Het is alsof deze loyalist heeft besloten het lot te tarten en ervan houdt dingen te doen waarvan niet alleen de fobische loyalist, maar de meeste mensen het gevaar inzien (motorraces, bungi-jumping) Toch behoren beide groepen tot het type loyalist.

  • Kwaliteiten: verantwoordelijkheidsgevoel, zorgzaamheid en loyaliteit.
  • Valkuilen: dominantie, onvoorspelbaarheid en soms paranoïde gedrag. De Loyalist kan ook roekeloos worden: als hij zijn angst bestrijdt door zich er volledig in te werpen.
  • Uitdagingen: Moed. Dingen durven doen/op dingen durven vertrouwen zonder zichzelf te overschreeuwen.

Lees ook:

Eenvoudig zelf een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitvoeren? Download 160 voorbeeldvragen in verschillende categorieën. Lees verder...

Bron:
Palmer, H. (1997) Handboek enneagram
Riso, D (1990) Understanding the Enneagram
Ofman, D. en Weck, R van der (2001) De kernkwaliteiten van het Enneagram