Opzoek naar de juiste openingszin voor je sollicitatiebrief?

De juiste openingszin voor jouw sollicitatiebrief of motivatiebrief!

Omdat het bedenken van de juiste openingszin voor je motivatiebrief of sollicitatiebrief best een lastig karwei is hebben wij voor jou een mooie lijst met voorbeelden van openingszinnen gemaakt. Je kunt kiezen uit een standaard openingszin of een originele openingszin. Kies wat het beste bij je past.

Succesvol solliciteren met het competentiepaspoort

Een competentiepaspoort is een aanvulling op je CV waarin je specifieke competenties inclusief bijbehorende vaardigheden en kwaliteiten benoemt. Download de gratis inkijk-versie van het competentiepaspoort om een idee te krijgen van de mogelijkheden. Met de premium download kun je direct aan de slag met het make van je persoonlijke competentiepaspoort met behulp van 44 uitgewerkte competentie voorbeelden.

Kies hier je download voorkeur:


Download alle openingszinnen eenvoudig in een Word-document via de link onderaan de pagina.

Standaard openingszinnen voor een sollicitatiebrief of motivatiebrief:

 • Graag kom ik in aanmerking voor de functie van [functienaam] zoals die genoemd wordt op de website [naam website].
 • Afgelopen zaterdag attendeerde een collega mij op uw advertentie in [dagblad / tijdschrift / magazine] van [datum]. Ik was meteen enthousiast, want dit is precies de baan die ik zoek.
  Naar aanleiding van uw advertentie in de [krant] van [datum] solliciteer ik hierbij naar de functie van [functienaam].
 • Naar aanleiding van uw advertentie op de website [naam website] solliciteer ik hierbij naar de functie van [functienaam].
 • Met belangstelling nam ik kennis van de vacature voor [functie] in [dagblad / krant / magazine] van [datum] jl.
 • Met belangstelling nam ik afgelopen week kennis van de vacature voor de functie [functienaam] op de website [naam website].
  In de [krant] van [datum] las ik uw advertentie waarin u aangeeft op zoek te zijn naar kandidaten voor de functie [functienaam] bij uw bedrijf. De omschrijving van het werk en het bedrijf spraken mij aan.
 • Op de website [naam website] las ik uw advertentie waarin u aangeeft op zoek te zijn naar kandidaten voor de functie [functienaam] bij uw bedrijf. De omschrijving van het werk en het bedrijf spraken mij aan.
 • Naar aanleiding van uw advertentie in de [krant] van [datum] maak ik mijn interesse kenbaar voor de functie van [functienaam].
 • Naar aanleiding van uw advertentie in [dagblad / krant / magazine] van [datum] jl., laat ik u weten belangstelling te hebben voor de functie van [functie].
 • Uw advertentie in [krant] van [datum] is voor mij aanleiding om te solliciteren naar de functie van [functienaam].
 • In de [krant] van [datum] las ik met interesse de personeelsadvertentie waarin u aangeeft een [functienaam] te zoeken. Graag solliciteer ik naar deze functie.
 • U zoekt een enthousiaste [functienaam] en dat is exact de functie waar ik naar zoek.
 • Na het lezen van uw vacature in de [dagblad/krant] van [datum] en na het bezoeken van uw website ben ik erg enthousiast geworden over de functie [functienaam].
 • Met deze brief laat ik mijn interesse blijken voor uw vacature in [krant/tijdschrift] van [datum] jl.
  Naar aanleiding van uw advertentie in [krant/tijdschrift] van [datum] jl. stuur ik u hierbij mijn sollicitatiebrief.
 • Met belangstelling las ik de advertentie in [dagblad / krant / magazine] van [datum] jl., waarin u aangeeft op zoek te zijn naar een [functienaam].
 • Graag kom ik in aanmerking voor de functie van [functienaam] zoals die genoemd wordt in [dagblad / krant / magazine] van [datum].
 • Hierbij solliciteer ik naar de functie van [functie] die u noemde in uw advertentie van [datum] in [dagblad / krant / magazine].
 • Geïnteresseerd las ik de advertentie in [dagblad / krant / magazine] van [datum] jl., waarin u naar voren brengt op zoek te zijn naar een [functie].

Creatieve openingszinnen voor een sollicitatiebrief of motivatiebrief:

 • Toen ik uw advertentie voor de functie van [functienaam] in [dagblad / krant / magazine] van [datum] jl. las, raakte ik zo enthousiast dat ik direct besloot te reageren.
 • Toen ik uw advertentie voor de functie van [functienaam] op de website [naam website] las, raakte ik zo enthousiast dat ik direct besloot te reageren.
 • Graag zou ik mijzelf willen voorstellen als zelfstandige, enthousiaste jonge [man/vrouw] die weet wat [hij/zij] wil.
 • Op uw website zag ik uw vacature voor een [functienaam]. ‘Daar is men op zoek naar mij’, was mijn eerste gedachte.
 • Met deze brief wil ik mij graag aan u voorstellen als kandidaat voor [functienaam].
  Verkopen aan uw klanten lijkt mij een grote uitdaging, daarom reageer ik hierbij op uw vacature.
 • Mijn eerdere ervaring met [specifiek kenmerk van de vacature] heeft mij ertoe doen besluiten om te solliciteren naar deze baan.
 • Toen ik uw vacature zag op [naam website] ben ik meteen deze brief gaan schrijven, omdat het mij een goede mogelijkheid lijkt om de kennis die heb opgedaan tijdens mijn voorgaande betrekkingen in de praktijk te kunnen brengen.
 • Dé uitdaging bij de door u aangeboden vacature, lijkt mij het verlenen van een optimale service en het gezicht en visitekaartje zijn voor uw bedrijf.
 • Met een gedegen kennis van [voorbeelden] zou ik uitstekende adviezen kunnen geven aan uw klanten.
 • Ik las uw advertentie in de krant en dacht meteen: dit is een baan voor mij. Ik zal u vertellen waarom!
 • Zijn er vacatures bij uw bedrijf voor een flexibele, harde werker met praktijkervaring in de schoonmaakbranche?
 • Zijn er vacatures bij uw bedrijf voor een enthousiaste, jonge econoom met praktijkervaring in de IT-branche?
 • Heeft u weleens gedacht aan een [functienaam] met ervaring als [naam andere / huidige functie]?
 • Zeer geïnteresseerd las ik uw advertentie in [dagblad / krant / magazine] van [datum] jl., waarin u een [functienaam] vraagt. De informatie die ik van [naam medewerker] kreeg heeft mijn belangstelling voor de vacature verder vergroot.
 • Toen ik op het station in [plaatsnaam] stond en er zo’n lange goederentrein voorbij raasde dacht ik: waarom niet eens solliciteren bij een spoorwegonderneming?
 • Toen ik bij het busstation in [plaatsnaam] stond en ik al die bussen voorbij zag komen dacht ik: waarom niet eens solliciteren bij [naam busmaatschappij / naam bedrijf]?
 • U bent op zoek naar een representatieve en flexibele receptionist(e). In deze functieomschrijving die u in [dagblad / krant] van [datum] vermeld kan ik me goed vinden. Graag wil ik daarom reageren op deze vacature.

Succesvol solliciteren met het competentiepaspoort

Een competentiepaspoort is een aanvulling op je CV waarin je specifieke competenties inclusief bijbehorende vaardigheden en kwaliteiten benoemt. Download de gratis inkijk-versie van het competentiepaspoort om een idee te krijgen van de mogelijkheden. Met de premium download kun je direct aan de slag met het make van je persoonlijke competentiepaspoort met behulp van 44 uitgewerkte competentie voorbeelden.

Kies hier je download voorkeur:


Alle openingszinnen downloaden in een handig word-bestand kan via deze link.

Succesvol solliciteren met het competentiepaspoort

Een competentiepaspoort is een aanvulling op je CV waarin je specifieke competenties inclusief bijbehorende vaardigheden en kwaliteiten benoemt. Download de gratis inkijk-versie van het competentiepaspoort om een idee te krijgen van de mogelijkheden. Met de premium download kun je direct aan de slag met het make van je persoonlijke competentiepaspoort met behulp van 44 uitgewerkte competentie voorbeelden.

Kies hier je download voorkeur: